Állattenyésztés

Az állományunk 4-es mentes állategészségügyi státuszú.

A állományunk alapító tagjai Zircről, Hajdúszoboszlóról és Franciaországból származnak.

Legidősebb tenyészbikánk a 2017-es születésű Barni (Thor) szarvalt, általa az izmoltságot, átlag feletti combkerekséget, lányai jó tejtermelő képességét kívánjuk erősíteni az állományunkban, francia felmenőkkel rendelkezik: apja Hussac, nagyapja Eclair.

2020 szeptemberében egy franciaországi, a KBS Genetic által szervezett árverésen sikerült megvásárolnunk első import tenyészbikánkat Rafit (Pif), aki hozzásegített minket a genetikai előrehaladáshoz és a szarvatlan utódok számának növekedéséhez az állományunkban.

2021 őszén újabb bikát vásároltunk a KBS Genetictől Franciaországból, Roller-BF genetikailag heterozigóta szarvatlan, kiemelkedő marszélességgel, hátszélességgel és farszélességgel rendelkezik.

2024-ben állt munkába első saját tenyésztésű bikánk francia felmenőkkel, Maxime genetikailag homozigóta szarvatlan, embriótranszferből született, átlag feletti marmagassággal és extrafinom csontozattal rendelkezik.

2020 tavaszától minden évben 30-40 tehenet és üszőt Franciaországból származó szaporítóanyaggal termékenyítünk, hogy minél változatosabb vérvonallal rendelkező tenyészállatokat állíthassunk elő, erre alapozzuk a folyamatos fejlődést. 2022-ben belevágtunk az első embrióprogramunkba, melyhez a donor anya a saját francia import üszőink egyike volt, az apa pedig szintén francia, Mars PP tenyészbika. A program során 2023-ban 4db, 2024-ben 7db borjú  született embriótranszferből, melyek mindegyike genetikailag homozigóta szarvatlan, és átlag feletti növekedési erélyt és marmagasságot mutat.

Legfontosabb számunkra, hogy a marháinkat lehetőségeinkhez mérten maximálisan kiszolgáljuk állat-jólléti és állategészségügyi szempontból, és stresszmentes környezetet biztosítunk számukra. Ez a szemlélet segített minket ahhoz, hogy 2023-ban megnyertük a Limousin és Blonde D’Aquitaine Tenyésztők Egyesületének Tenyésztési Díját, és a termelési rangsorban a 3. helyre kerültünk a 74 törzstenyészet közül.

A takarmányozást jelenleg az Agrofeed  szaktanácsadójával együttműködve végezzük saját és vásárolt alapanyagokból, illetve különböző takarmány-kiegészítőkkel. Az állatainkat májustól november végéig legelőn tartjuk, ahol szakaszosan legeltetünk. Fedett nyári szállást alakítottunk ki pihenő dombbal és egészségügyi folyosóval, télen pedig zárt istálló áll a marháink rendelkezésére.

Tenyészállatainkat rendszeresen bemutatjuk és megmérettetjük a hazai állattenyésztési rendezvényeken és versenyeken, ahonnan eddig minden alkalommal szép eredményekkel tértünk haza.

Pin It on Pinterest

Share This